výtah z knihy Maria Dallen: Zelené potraviny - když jídlo je naším lékem - mladá pšenice, mladý ječmen, alfalfa, spirulina, chlorela, mořské řasy, zelenina:

25.01.2012 01:34

Stále více odborníků na výživu se shoduje, že pestrý jídelníček, který obsahuje vysoký podíl syrové rostlinné stravy, je jednou z nejlepších věcí, které pro své zdraví můžeme udělat.

Zvláště výjimečné místo při tom zaujímají zelené potraviny. Jak už jejich název napovídá, jde o zelené rostliny, většinou výhonky obilovin, luštěnin či zelené řasy, které představují mimořádně bohatý a účinný koktejl živin - vitamínů, minerálů, bílkovin, enzymů, chlorofylu a dalších. Konzumují se buď ve formě čerstvě připravených šťáv nebo se suší a melou na prášek, který pak slouží k přípravě nápojů nebo se přidává do jídla.

...

Záleží na nastavení konkrétního organismu, stejně jako na momentálním zdravotním stavu či případném deficitu určitých živin. Proto je třeba při nákupu či pěstování zeelných potravin velmi dobře vybírat.

Jak tedy postupovat? V první řadě se řiďte svými momentálními zdravotními potížemi a potřebami. jednotlivé druhy totiž mají řadu účinků společných - například příznivé působení na trávení, detoxikaci, imunitu, prevenci rakoviny a srdečně-cévních onemocnění, zpomalení stárnutí organismu, boj proti metabolickému překyselení atd. - přesto se od sebe v některých liší.

Pokud například potřebujete zhubnout, měla by vám nejvíc pomoci spirulina. Jedničkou v detoxikaci je chlorela, která také díky faktoru CGF skvěle působí proti předčasnému stárnutí. Obě řasy rovněž výrazně podporují výkonnost mozku. Alfalfa je velmi vhodná pro sportovce, oslabené osoby a při revmatických onemocněních, problémech močového systému a žaludečních vředech. Pšenice je vyhlášená mimořádnými účinky na celý trávicí systém a ječmen je doslova koktejlem vitality a ochranou před následky stresu.

Nic z toho ovšem neplatí stoprocentně. .. každý na zelené potraviny reaguje trochu jinak ...

Při nákupu věnujte pozornost také tomu, odkud která zelená potravina pochází. U obilovin například platí, že čím více sluníčka a bohatší půda, tím vyšší obsah živin a celkově výraznější účinky ... Chudá půda umožní vyrůst pouze "neduživým" rostlinkám s nízkým obsahem minerálů a dalších důležitých látek, nedostatečná intenzita slunečního záření zase znamená nižší podíl chlorofylu, aktivních enzymů i jiných živin. Při nákupu doplňků stravy je tedy třeba pečlivě sledovat, odkud produkt pochází. Tradičně vysoce kvalitní bývají mladé výhonky pěstované v sopečných půdách slunné Austrálie a v některých oblastech USA. Doporučujeme také dávat přednost kvalitě BIO - jen tak máte totiž jistotu, že tělu spolu s prostěšnými látkami nedodáte také pesticidy a další škodliviny..... U řas pak závisí nejen na slunečním záření, ale i na kvalitě vody. ... S výjimkou ekologicého zemědělství je totiž většina druhů ovoce a zeleniny, ošetřována pesticidy, z nichž některé mohou mít vážné dopady na lidské zdraví. .. Mnohé z používaných pesticidů jsou ve vodě nerozpustné, a tak pouhé omytí plodů k jejich odstranění nestačí. Jestli tedy chcete mít jistotu, že konzumovaná zelenina skutečně prospívá vašemu zdraví, dávejte přednost produktům ekologického zemědělství. Pokud tuto možnost nemáte, můžete využít přírodní prostředky k omývání ovoce a zeleniny, které převážnou část pesticidů dokážou odstranit. ...

Konzumace zelených potravin je spjatá s určitou filozofií. Intuitivně se k nim většinou přiklánějí hlavně lidé, kteří se k přírodě chovají s pokorou a úctou a uvědomují si, že nejsou jejími vládci, ale pouhou nepatrnou součástí. Že jim sice nabízí spoustu darů, ale když budou chtít stále jen brát, nemusí to být zdaleka trvalý stav. To, že uživatelů zelených potravin neustále přibývá, může být dobrou zprávou nejen pro zdraví těchto lidí, ale i pro celou naši planetu.