Věrnost sobě samému

20.03.2021 11:49

Saí BABA promlouvá ovztazích

Naučit se tomu, čemu se naučit musíš, je cílem věrnosti k sobě. Svět je zařízen tak, že se ti vždy dostane lekcí, které ti nejlépe pomohou naučit se stále víc poznávat sebe. Přijmout je a vyvodit z nich osobní závěry, to je akt věrnosti k sobě. Tato věrnost k sobě, kterou stále víc a víc rozvíjíš, je rozhodující nejen pro tvůj vývoj, ale také pro to, abys dokázal být věrný druhým.
Mnozí lidé nejsou svému partnerovi věrní, protože nedovedou být věrní sobě. Tento nedostatek se projevuje v absenci vědomí vlastní ceny. Mnozí, kteří se dopouštějínevěry, činí tak proto, že věří, že jim jiný vztah poskytne to, co tolik chybí, totiž pocit že jsou " někdo" a že jsou žádoucí.
To je však ten nejhorší způsob, jak získat vědomí vlastní ceny. Na konci mnohých takových dobrodružství zůstává hromada střepů, mnoho slz a nezřídka ještě větší nedostatek sebevědomí.
Chybějící věrnost vůči sobě je dnes velký a velmi rozšířený problém. Zřetelně to vidíme v politice. Kolik ministrů a předsedů vlád má aféry, milenky, odchází od svých manželek, aby žili s jinou. Zajímavé při tom je, že podobně věrolomně zacházejí se zájmy svých voličů, to je občanů, které zastupují. Jak by také mohli být jiní, jsou přece v prvé řadě zaměřeni na uspokojování svých vlastních zájmů, případně na své znovuzvolení. Všechno ostatní je pro ně, zdá se, zcela vedlejší. Jsou skutečně zaměřeni na své vlastní zájmy ? Ptám se sám sebe. Proto bloudí, dopouštějí se jednoho chybného kroku za druhým a nakonec jsou dokonale překvapeni, když je dostihnou následky jejich jednání a musí své postavení s hambou opustit. Právě u politiků je zřejmé, co rozumím věrností. Věrnost je nedělitelná. Muž nemůže být nevěrný ženě a při tom věrný svému povolání. Aby mohl být ženě nevěrný, musí část věrnosti sobě buď zanedbávat, nebo nerozvinout. A navíc nevěra vždy kráčí ruku v ruce se lží. Lží existuje mnoho, jako " dlouhé jednání ", oběd s obchodními partnery", pivo s kolegy", atd. Kdo obelhává druhé, obelhává sebe, neboť jeho pravé Já hledá pravdu a jasnost, což je jeho cílem. Když lžeš, čast si namlouváš, že v určité situaci je to důležité a dobré. Tím obelháváš sám sebe, protože se neptáš, proč tato situace, která tě svádí ke lži, je dobrá a jakou službu ti lhaní prokazuje. Kdybys byl upřimný, musel by sis přiznat, že zrazuješ jak manželku, tak milenku, neboť obelháváš sám sebe, protože si něco namlouváš a nejsi věrný sobě. Kdo však není věrný sobě, nemůže být šťastný. Ani se sebou, ani s druhými. To znamená, že ten, kdo podvádí druhého, podvádí sám sebe a tím své štěstí. Tak je tomu vždy. Rozhlédneš li se kolem ebe s otevřenýma očima, uvidíš to vždy znovu potvrzené.
Zvolil jsem tento příklad politika- muže, protože muži mají s věrností větší problémy než ženy. Velmi dobře vím, kolik žen je dnes nevěrných. Přesto je to problém víc mužský než ženský. Mezi ženami je tak rozšířen jen proto, že duch doby je mužský. 
Muži mají s věrností větší potíže než ženy, protože jsou silně sexuálně zaměřeni. Muž v hloubce své přirozenosti se neustále žene za sexuálními zážitky, nejlépe s různými ženami. A má-li je, také není spokojen. Proto je duchovní zaměření promuže nejen důležité, nýbrž rozhodující.Muži by stále měli mít Boží jméno na rtech. Samozřejmě, že by ho neměli jen tak mumlat, nýbrž pomocí námasmarany být vnitřně na Boha nasměrováni. Muž totiž nemá silný sexuální pud proto, aby v nesčetných ženách nejprve vzbudil naději a potom je zklamal, ale aby ho použil jako impulz přiblížit se Bohu a skrze Boha přinést světu štěstí. Mužova věrnost Bohu, sobě a své ženě by se měla projevit v tom, že veden svými ideály bude aktivní ve světě. Cíl muže, to znamená cíl jeho věrnosti sobě, spčívá v jeho činnosti ve světě, ve snaze učinit ho lepším. Je-li takto věrný sobě, bude jeho konání zcela jistě odměněno štěstím a spokojeností.
Na to všechno nedbáte, protože věříte jen tomu, co je materiální. Vyzýváte zlaté tele- peníze - a věříte, že jsou všelékem na vaše nesčetné nemoce a postižení. Proto se za nimi ženete všemi myslitelnými způsoby a nehrozíte se ani nepravdy, podvodu a klamu. A když jste konečně dost peněz nahrabali, zjišťujete, že nejste šťastnější, spíše naopak. V této souvislosti je pozoruhodné, že přes všechny svoje negativní zkušenosti trváte na mýtu, že peníze přinášejí štěstí.
Vzdej se proto nevěrnosti k sobě. Přiznej si, že jsi až do hloubi duše nešťastný. Pohleď této pravdě do očí a učiňrozhodující krok, který tě přivede k věrnosti sobě. Dokud se svět nachází v tomto strašlivém stavu,  musí se muži ptát, co dělají, případně co zanedbávají, jak zacházejí s odpovědností, kterou mají ke svým ženám, svým dětem, společnosti a zemi, ve které žijí.
 A ženy? Jak je to s jejich manželskou věrností ? Jsou si vědomy úlohy, kterou na sebe berou výchovou dětí ? Jsousvé úloze věrny ? Je jim vůbec jasné, že výchovou dětí utvařejí společnost zítřka ?
Je však také důležité, aby ženy nebyly svému muži nevěrné tím, že jsou zaměřeny jen na děti. Jsou ženy, které tímto způsobem jsou svému muži extrémně nevěrné, neboť muž v jejich životě vedle dětí už nehraje žádnou roli.
Proto se musí žena vždycky tázat, zda v rodině staví svého muže na místo, které mu přísluší tím, že mu prokazuje lásku a úctu, tak jako sama chce být ceněna a milována. To znamená, že nemůže a nemí své děti proti nespravedlivému otci hájit. Současně si však musí ujasnit, zda svému muži nepředhazuje nespravedlnost, kterou sama vůči němu pociťuje. Pokud jde o věrnost, musí se žena sebe také ptát, zda kromě věrnosti svému muži je věrná i sobě v tom, že spatřuje a zažívá Boha jako svého průvodce a ví, že jen její vztah k Bohu jí dává možnost rozvíjet a uchovat svou jemnost.
Věrnost mezi dvěma partnery je jen část věrnosti, o kterou jde při utváření společnosti.  Ve věrnosti mezi mužem a ženou se však projevuje,jak dalece oba partneři rozvinuli věrnost k sobě, k Bohu a ke světu, ve kterém žijí.
Muži a ženy si dnes již nejsou věrni, protože dnes už nejsou věrni nikomu. Politici, vědci, obchodníci, uuředníci, všichni myslí především, ne-li výlučně, na své zájmy. Pro druhého je zde sotva, pokud vůbec, místo. Nezlomná věrnost se staala mrtvým pojmem. Avšak není-li již věrnost nezlomná, rozpadají se nejprve vztahy a potom společnost.
Věrnost mezi mužem a ženou je rozhodující, protože kosmická formule zní jeden Bůh, jeden partner, jedna rodina, jedna společnost. Proto vždy pohlížej na svou věrnost k partnerovi jako na vvýraz své věrnosti sobě a svému Já.
Oddělovat jednu věrnost od druhé není ničím jiným než umělým rozlišováním, které ve skutečnosti neexistuje. Je jen jedna věrnost a ta je nedělitelná. Stejně tak jako jsi nedělitelný ty. Jeden Bůh. Jeden člověk. Jeden partner. Jedna společnost. Jeden svět.